Skal du bake med varmluft? Dette må du huske på

Hvordan varmluftsfunksjonen påvirker bakeprosessen

I dag har nesten alle ovner en varmluftsfunksjon. Problemet er at vi ikke alltid vet når og hvordan vi skal bruke det riktig.

Vi velger ofte varmluft <<bare i tilfelle>>, fordi det er promotert som om det er en garanti for en perfekt tilberedt rett. Dette er ikke helt sant.

Det krever mer forsiktighet når du baker med varmluftsovn enn en vanlig ovn. Du må få steketiden og temperaturen helt riktig for å lage den perfekte kaken, kjeksen eller paien hver gang du bruker den.

Steking med vifteovne er en kunst – det er tross alt en ganske ny oppfinnelse!

Hva er varmluftsfunksjon?

Denne funksjonen flytter varmluften inne i ovnen, takket være at varmen fordeles jevnt (ved klassisk oppvarming frigjøres varmen vertikalt eller til sidene). På grunn av dette har ikke varmluftsovner noen “hotspots”, så du trenger ikke snu maten når du baker den (dette anbefales fortsatt med visse kaker og kjeks).

Det er vanskelig å undervurdere alle fordelene av konveksjonsovn:

  • spart tid – baking i dette alternativet tar kortere tid.
  • mindre energibruk – temperaturen på 180 grader med den statiske oppvarmingsfunksjonen er 160 grader i en varmluftsovn. Å bake med varm luft er rett og slett mer økonomisk.

Når skal du bruke varmluft i matlaging?

For å bli en ekte baking ninja må du imidlertid bruke varmluftsfunksjonen klokt. Når er det perfekt? Bruk den for tunge matvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker. Den er også perfekt for tilberedning av retter med en brunet topp, for eksempel lasagne eller pastapasseroller.

Varmluft er en flott løsning når du vil bake flere retter samtidig – jevnt fordelt varme får deg til å bake en medalje og en stek plassert på øverste hylle, for eksempel poteter bakt på nederste hylle.

Når skal man gi opp varm luft? Det vil ikke fungere godt med veldig delikate retter som krever forsiktig baking – de som skal forbli tørre inni.

Den klassiske metoden er derfor anbefalt for å bake alle kaker samt de rettene som hever seg, for eksempel gjærkaker og brød.

Statisk oppvarming og varmt luftsirkulasjon i ovnen

I standardmodus (topp – bunn) utstråles varmen i ovnen vertikalt eller til sidene. På den annen side er varmluftsirkulasjon den jevne fordelingen av oppvarmet luft over ovnsrommet ved hjelp av den øvre og nedre varmeren og viften.

Mange sier at bakevarer, når de fjernes fra ovnen med dette systemet, tørker ut eller til og med brenner. Årsakene til denne situasjonen er problemer med å stille riktig temperatur og bestemme tidspunktet for stekingen i enheten.

Det er veldig viktig å merke at det er en forskjell på omtrent 20 ° C mellom de to funksjonene. Det betyr at 180 ° C i en statisk ovn tilsvarer 160 ° C i en varmluftsovn.

En varmluftsovn sikrer raskere og mer homogen steking, samtidig som du beholder aromaen og større luftfuktighet (forutsatt at steketid og temperatur er riktig valgt).

Den statiske ovnen baker derimot mer delikate og langsommere retter. Den er ideell for tilberedning av godt stekte og tørre retter. Jeg bruker denne funksjonen til kjeks, kaker og chouxdeig.

Baketid for varmluftovn

Når du lager mat med ovner med vifte, må du huske at alt du forbereder, blir ferdig raskere enn det ville gjort i en vanlig ovn. Bruk disse grove retningslinjene som referanse når du lager mat:

  • Kaker – 20% kortere tid enn det som står i oppskriften.
  • Kjeks – rundt 15% kortere tid enn det som står i oppskriften.
  • Paier og bakverk – rundt 5% kortere tid enn det som står i oppskriften, så sjekk alltid disse mot slutten av koketiden og dekk til med folie hvis de begynner å bli for brune.

Lær din egen ovn

Det er verdt å forklare: steketider og temperaturer i oppskriftene er alltid veiledende.

Det kan variere avhengig av ovnstype. Dessuten kan ovner fra samme selskap bake forskjellig!

Steketiden kan også avhenge av mengder av ting:

  • ingrediensene som brukes
  • litt endrede proporsjonene eller dimensjonene på brettet som brukes
  • posisjonen og høyden på risten som vi legger et stekebrett med deigen på.

Det er viktig å huske at alle typer kjøkkenutstyr varierer i effektivitet på grunn av faktorer som lufttrykk inne og ute, luftstrøm gjennom ovnen, varmerefleksjon og isolasjon av kjøkkenveggene.

Derfor er det meget viktig å kjenne den ovenen du har! Hvis du har akkurat kjøpt ny ovn og plutselig alle bakeprosjektene går dårlig,ikke var lei seg – det er ovnen som viser sin personlighet 😉

Da har du alt du trenger å vite om hvordan varmluftovn påvirker bakeprossessen!
Hva venter du på? Det er bare å bake!

(Visited 1,853 times, 1 visits today)